ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Зростання захворюваності на керовані інфекції: Європа б'є на сполох

Зростання захворюваності на керовані інфекції: Європа б'є на сполох

Останні дані Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC) свідчать про тривожне зростання захворюваності на хвороби, які можна запобігти за допомогою вакцин, таких як кір та кашлюк, по всій Європі, після зниження їхнього рівня протягом періоду пандемії COVID-19. Результати були опубліковані в рамках Європейського тижня імунізації 2024 року, який пройде 21-27 квітня, і наголошують на гострій необхідності активізації кампаній вакцинації для захисту громадського здоров'я.

 

Сплеск випадків кору та кашлюку

 

Після періоду низької активності між 2020 і 2022 роками кількість випадків кору почала зростати в 2023 році, зберігаючись у кількох державах-членах ЄС. З березня 2023 року по лютий 2024 року було зареєстровано понад 5770 випадків кору, щонайменше п'ять із яких закінчилися смертельними наслідками.

Немовлята молодше 1 року наражаються на найбільший ризик через неможливість отримати щеплення, оскільки захист залежить від імунітету суспільства. Кір, відомий своєю високою заразністю, вимагає, щоб принаймні 95% населення отримали дві дози вакцини, щоб зупинити передачу.

У середині 2023 року в різних країнах ЄС/ЄЕЗ також стався сплеск захворюваності на кашлюк, при цьому попередні дані вказують на більш ніж 10-кратне збільшення порівняно з 2022 і 2021 роками. Новонароджені та немовлята, які вразливі через неповну вакцинацію, стикаються з підвищеним ризиком за тяжкі захворювання та смертність. Своєчасне введення всіх рекомендованих вакцин, що містять кашлюк, є обов'язковим для захисту цієї групи, а вакцинація під час вагітності забезпечує додатковий захист для дітей раннього віку.

 

«Спалахи кору і кашлюку — це лише два приклади, що [показують], що, незважаючи на різке зниження захворюваності та смертності за останні десятиліття, різні захворювання, які можна запобігти за допомогою вакцин, продовжують циркулювати і, як і раніше, завдають страждання тим, хто незахищений чи вразливий», — попередила Андреа Аммон. , директор ECDC під час прес-конференції.

 

За матеріалами: MEDspace