ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Вчені виростили штучні клітини підшлункової залози

Медична школа Вашингтонського університету представила результати своєї останньої роботи - вченим вдалося перетворити стовбурові клітини в бета-клітини, які виділяють інсулін. Як зазначає Xinhua, отримані клітини були більш сприйнятливі до коливань цукру в крові, ніж зазвичай.

Вчені використовували різні фактори в різний час у міру зростання клітин, щоб отримати клітини підвищеної ефективності. Дані клітини пересадили мишам з діабетом і з пригніченим імунітетом (гарантія того, що організм не буде відторгати пересаджені клітини). Експерименти показали: нові клітини виробляли інсулін в дозах, достатніх для контролю цукру, по суті, позбавивши мишей від діабету на кілька місяців.

Подібні експерименти вже проводилися раніше. Однак що виходили клітини виділяли неадекватна кількість інсуліну - або занадто багато, або занадто мало. Що стосується тестів на людях, у вчених є план. Можна зробити висновок стовбурові клітини в гель з порами, через які всередину не зможуть проникнути імунні клітини, але через які назовні виходитиме інсулін. Другий варіант - використання механізмів редагування генома з метою приховування пересаджених клітин від атак імунітету.

За матеріалами MADdaily