ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Вчені створили першу карту яєчників людини: що потрібно знати

Протягом багатьох років вчені намагалися створити штучний яєчник людини, який відновлює фертильність у пацієнтів, які не мають інших варіантів. Перша клітинна карта яєчників людини, нещодавно розроблена в університеті Мічігану Анн-Арборі, являє собою великий крок вперед в цих пошуках.

«Ви не зможете щось побудувати, якщо у вас немає креслення», — каже біомедичний інженер Аріелла Шиканов, доктор філософії, доцент університету Мічігану, яка допомогла створити те, що вона та її колеги називають атласом яєчника. «Створивши карту чи атлас, ми тепер можемо наслідувати те, що створила природа, і спроектувати будівельні блоки яєчника — і побудувати структуру, подібну до природної».

 

Досі концепція штучного яєчника виявилася успішною лише у мишей: був розроблений 3D-друкований протез яєчника, який дозволив стерилізованим мишам мати дитинчат. Дослідники сподіваються, що технологія штучних людських яєчників колись зможе допомогти жінкам, які залишилися безплідними після лікування раку, а також пацієнтам, які не реагують на лікування безпліддя, та пацієнтам із передчасною недостатністю яєчників.

 

Але Шиканов вважає, що це дослідження піде ще далі, надавши цінний ресурс вченим, які вивчають хвороби та інші стани, пов'язані з яєчниками.

 

За матеріалами: MEDspace