ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Вчені придумали, як лікувати окремі клітини головного мозку

Дослідники розробили новий спосіб доставки ліків строго до певних нейронів в мозку. Як зазначає Eurek Alert, це одночасно і метод вивчення зв'язків нейронів, і лікування різних недуг. Зазвичай препарати впливають на всі типи нейронів. Але це загрожує побічними ефектами, якщо необхідно вплинути тільки на один тип клітин. Новий метод - DART - створений співробітниками Університету Дьюка і Медичного інституту Говарда Хьюза.

Він працює, генетично програмуючи особливі клітини і примушуючи їх виділяти ензим "GPS beacon". Цей ензим просто розташовується на поверхні клітин. Все змінюється, коли використовуються ліки, що утворюють з ензимом зв'язку. Ліки застосовувалися вченими в мінімальних дозах, тому вони не впливали на інші клітини. Вони ефективно уловлювалися поверхнею клітин, швидко накопичуючись в підвищеної концентрації.

В рамках експерименту ензим приєднувався до двох типів нейронів (D1 і D2), розташованим в базальному ганглії. Це зона мозку, що відповідає за контроль рухової активності. Таким чином вдалося зрозуміти, як проблеми з рухливістю при хворобі Паркінсона контролюються рецептором AMPA. Це білок, що дозволяє нейронам отримувати швидко вхідні сигнали від інших нейронів. Вчені доставляли ліки, що блокують AMPA, тільки в один тип нейронів або в обидва відразу з максимальною точністю.

за матеріалами, Eurek Alert.