ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Вчені з Австралії розробили вакцину, яка може забезпечити захист від туберкульозу протягом усього життя

   В Австралії винайшли препарат, який в теорії може бути здатний захистити людину від туберкульозу протягом усього життя. Це може дозволити перемогти хворобу, яка щорічно забирає життя 1,6 мільйона чоловік. Розроблена вакцина складається з двох синтезованих пептидів, які зазвичай виявляються в бактеріях туберкульозу, з'єднаних з іншими речовинами для стимулювання імунної відповіді у легких. Такий підхід може виявитися досить ефективним для боротьби з туберкульозом, який передається повітряно-крапельним шляхом. На створення вакцини пішло більше 5 років. Її ефективність випробували на гризунах: коли вони вдихали вакцину, вона стимулювала активність захисних Т-клітин у легенях.

   На даному етапі, крім доклінічних досліджень, випробування більше не проводилися. Щоб її можна було застосовувати для людей, пройде багато років і маса клінічних випробувань. Однак вчені впевнено рухаються до поставленої мети, прагнучи зробити вакцину доступною в формі назального спрею. Поки тривають дослідження для з'ясування, чи підходить вона для людини.

   Зараз від туберкульозу існує тільки одна доступна вакцина - БЦЖ, яка є ефективною тільки для зниження ризику захворювання у дітей, але не підходить літнім людям з ослабленою імунною системою.

   Автор розробленої нової вакцини Уорік Бріттон запевняє, що вона зможе захистити від туберкульозу на все життя.

   ЗА МАТЕРІАЛАМИ: CENTENARY.ORG.AU