Середземноморська дієта - ключ до збереження обсягів мозку
Вчені Університету Единбурга з'ясували: люди похилого віку, які намагалися дотримуватися Середземноморської дієти протягом трьох років, допомогли тим самим своєму мозку. За цей час у них не відбулося очікуване з віком скорочення обсягів мозку, пише Psych Central. Як правило, мозок до старості починає зменшуватися в розмірах, що негативно відбивається на здатності до навчання і пам'яті.
Нагадаємо: Середземноморська дієта передбачає велику кількість фруктів, овочів, оливкової олії, бобових, злаків, помірне споживання риби, молочних продуктів, вина і урізані обсяги червоного м'яса і птиці. Експерти спеціально зібрали інформацію про харчові звички 967 шотландців приблизно у віці 70 років, у яких не було деменції. З них 562 в 73 роки провели сканування, щоб оцінити загальний обсяг мозку, обсяг сірої речовини, товщину кори.
Повторне сканування в віці 76 років пройшов 401 осіб з групи. Отримані дані порівняли з тим, наскільки близько харчування цих людей було до Середземноморської дієті. Виявилося, максимально наближений до дієти раціон відповідав самим мінімальним змінам в показниках загального обсягу. А ось на обсяг сірої речовини і товщину кори дієта не впливала.
За матеріалами МEDdaily