Риб'ячий жир здатен істотно знизити ризик діабету
Британські вчені провели випробування, в якому виявили вагомі докази того, що регулярне вживання жирної риби або риб'ячого жиру забезпечує дуже важливі метаболічні переваги. Виходячи з проспективного дослідження, в якому брали участь приблизно 400 000 жителів Великобританії у людей, які регулярно вживають жирну рибу, досить добре знижений ризик розвитку діабету 2 типу.
Результат такої величезної роботи по вивченню зв'язку між вживанням риби і захворюваності діабетом 2 типу показують значну, але більш слабку кореляцію між регулярним вживанням добавок риб'ячого жиру і зниженням захворюваності діабетом 2 типу. У дослідженні взяли участь понад 392 000 дорослих без діабету 2 типу або серцево-судинних захворювань на момент зарахування. Середній період спостереження склав більше 10 років, протягом якого у 7 262 пацієнтів був діагностований цукровий діабет. У учасників, які з'їдали одну, дві і більше порцій жирної риби, рівень захворюваності діабетом 2 типу був на 22% нижче, ніж у людей, хто не вживав рибу. Також схожі результати були у учасників, які регулярно приймали добавки з риб'ячим жиром, але у них частота розвитку діабету 2 типу була нижче на 9% і при цьому аналіз не виявив будь-якого статистично значущого зв'язку між споживанням нежирної риби і розвитком діабету 2 типу.
За матеріалами: MEDSCAPE