ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Препарат від діабету виявився ефективним і при розсіяному склерозі

Вчені з Кембриджу, співпрацюючи з австралійськими колегами, побачили перспективу нового підходу до лікування розсіяного склерозу після того, як дослідження на тваринах показали, що поширений протидіабетичний препарат може відновлювати пошкодження мієліну, оболонки нервів, обумовлені цією невиліковною хворобою.

Йдеться про метформін, який, як вважається, здатний омолоджувати стовбурові клітини і таким чином, відновлювати пошкодження в ЦНС. У новому дослідженні щурам давали метформін протягом трьох місяців, після чого їм робили ін'єкцію, яка позбавляла мієліну деякі нерви головного мозку. Після цього щури продовжували отримувати препарат протягом ще трьох тижнів. Лікування давало приголомшливий ефект: в порівнянні з контрольною групою, у тварин, які брали метформін зазначалося практично повне відновлення мієлінової оболонки.

Ефект речовини був настільки вражаючим, що автори роботи планують провести клінічне дослідження за участю пацієнтів з розсіяним склерозом вже в наступному році. Якщо метформін спрацює так, як очікувалося, він зможе зупинити прогресування захворювання і навіть дозволити пацієнтам позбутися деяких порушень, які зазвичай розвиваються при прогресуванні розсіяного склерозу.

«Це дослідження показує, що терапія, спрямована на відновлення мієлінової оболонки, знаходиться в межах нашої досяжності, і ми як ніколи близькі до того, щоб знайти лікування для всіх, хто живе з розсіяним склерозом» - прокоментували фахівці, які фінансували це дослідження.

За матеріалами: THE GUARDIAN