Хороший» холестерин захищає від коронавірусу
Вчені Медичної школи Університету Меріленда проаналізували дані 9005 осіб старше 40 років, які перевірялися на SARS-CoV-2, використавши базу UK Biobank. В даному дослідженні вчені врахували індекс маси тіла учасників, аналіз крові, наявність метаболічних розладів і рівень споживання алкоголю.
Високий ІМТ був пов'язаний з підвищеним ризиком важкого COVID-19, а також зараження коронавірусом, але тільки до того часу, поки при аналізі не враховували рівень ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ). Зв'язок між ІМТ і тяжкістю інфекції при введенні змінної переставала бути значущою, також високий рівень «хорошого» холестерину знижував ризик зараження SARS-CoV-2. Такий же взаємозв'язок показав основний білковий компонент «хорошого» холестерину - рівень аполіпопротеїну А1. Вчені пов'язали цукровий діабет 2 типу та підвищений рівень глікозильованого гемоглобіну - в той час як діабет 1 типу ніяк не впливав на ймовірність інфікування вірусом. Також вони не змогли виявити зв'язок між ризиком зараження коронавірусом і рівнем ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), а також інших шкідливих ліпопротеїнів. Вченим до кінця не вдалося пояснити отримані результати, але вони готові проводити подальші дослідження і з'ясовувати, яким чином ЛПВЩ здатні забезпечувати захист від SARS-CoV-2.
За матеріалами: very well health