ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Досягнення в галузі роботизованої хірургії змінюють гістеректомію

ГВАДАЛАХАРА, Мексика — Роботизована хірургія змінила підхід лікарів до пацієнтів, яким розглядається можливість гістеректомії, заявив доктор Карлос Альсівія Сміт на XXXI Міжнародному конгресі з гінекології та акушерства.

За словами гінеколога, ендоскопіста та роботизованого хірурга, ця природна еволюція змінила хірургічну техніку, зробивши розрізи меншими і менш інвазивними з часом. Крім того, розвиток інструментів дозволив проводити більш «ювелірні» операції.

Він додав, що до проблем традиційної лапароскопічної хірургії відносяться двовимірні зображення, труднощі з координацією рухів рук і очей, посилення фізіологічного тремору, крута крива навчання та обмежені рухи.

«Незалежно від того, наскільки кваліфікований хірург, очевидно, що тремор чи втома позначаються на ньому. Є деякі дуже цікаві оцінки, згідно з якими роботизована хірургія продовжує кар'єру хірурга до 12 років», - сказав він.

У 1998 році було проведено першу роботизовану операцію на людині. У 2000 році була проведена перша гінекологічна роботизована операція (трубний анастомоз), а в 2002 році - перша роботизована гістеректомія.

«З 2011 року ми знаємо, що гістеректомія має бути мінімально інвазивною хірургічною практикою. Відкрита хірургія, що застосовується при гістеректомії, має почати зникати, оскільки ендоскопічна хірургія дає великі переваги з точки зору відновлення, кровотечі, ускладнень тощо», - сказала Альсівія Сміт. Лапароскопічна техніка стала золотим стандартом, а відкрита техніка стає менш поширеною.

 

 

За матеріалами: MEDspace