ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Білінгвізм дозволяє зберегти мозкові ресурси в процесі старіння

Нове дослідження, проведене в Університеті Монреаля, показало, що мозок літніх людей, які розмовляють двома мовами, виконує завдання, що вимагають концентрації на одну інформацію і ігноруванні іншої, не так, як мозок тих, хто говорить тільки на одній мові. Мозок білінгвів працює ефективніше і економить ресурси, розповідає Eurek Alert.

У дослідженні брали участь дві групи людей похилого віку. В першу групу входили білінгви, а в другу - люди, які володіли всього однією мовою. Добровольців попросили виконати завдання. Їм потрібно було зосередитися на візуальної інформації (кольорі об'єкта) і ігнорувати просторову інформацію (місце розташування об'єкта). Фахівці порівнювали зв'язку між різними частинами мозку в учасників.

Дослідження показало: у добровольців, які говорили на одній мові, в виконанні завдання виявилося задіяно більше нейронних мереж і зв'язків. Наприклад, були залучені області, розташовані в лобовій долі мозку. А у білінгвів активувалося менше мереж. Але ці мережі більше підходили для виконання завдання.

У двомовних добровольців зони лобової частки у виконанні завдання не брали участь. Зате вчені виявили у білінгвів більш тісні зв'язки між областями, що відповідають за обробку візуальної інформації. Вони знаходяться в задній частині мозку. За словами фахівців, лобова частка зазвичай страждає в процесі старіння. Ймовірно, у двомовних людей ризик когнітивних порушень знижений, так як вони її не використовують, коли виконують подібні завдання.


За матеріалами МEDdaily