ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Бактеріальна інфекція - найкраща альтернатива вакцині від денге

    Згідно з даними, представленими на щорічних зборах Американського товариства тропічної медицини та гігієни, кількість випадків зараження лихоманкою денге значно скоротилися в районах Австралії, Бразилії, Індонезії та В'єтнаму, де були вирощені у лабораторних умовах комарі з вольбахія.

     Вольбахія -  бактерія, яка вражає приблизно 60% комах, але, як правило, не зустрічається у комарів Aedes aegypti, переносників денге. Вольбахія відноситься до роду грамнегативних плеоморфних  бактерій, облігатних внутрішньоклітинних симбіонтів членистоногих і ряду нематод. Вчені припустили, що вольбахія може запобігти передачі інфекції комарами, це може стати оптимальним економічно ефективним методом профілактики денге: цей метод не вимагає генетичної модифікації, не токсичний і природно самодостатній. У 2017 році Агентство з охорони навколишнього середовища (EPA) схвалило використання вольбахії для боротьби з комарами в США.

     Всесвітня програма боротьби з комарами повідомила, що інфіковані вольбахія комарі були випущені в 10 країнах, де проживає 4,4 мільйона чоловік. Програма триває, і в міру появи свідчень її ефективності буде поширюватися на інші країни. Поки що дослідники відзначили значне скорочення випадків передачі денге в 2018-2019 роках: на 86% у В'єтнамі, 76% в Індонезії, 70% - серед населення Бразилії. У Бразилії також знизилася частота передачі чікунгульі більш ніж на 70%.

     ЗА МАТЕРІАЛАМИ: HEALIO