ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Новини компанії

З 1 січня стаціонари обліковуватимуть спожиті антибіотики

Заклади охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, з 1 січня 2022 року почнуть вести облік загального споживання антимікробних препаратів протягом року.

Джерело: https://www.medsprava.com.ua/news/4851-z-1-schnya-statsonari-oblkovuvatimut-spojit-antibotiki

Класифікація AWaRe (WHO Model List of Essential Medicines (2019)) класифікує антибіотики на три різні групи (доступа, спостереження та резервування) на основі їх показань до поширених інфекційних синдромів, спектру їх активності та їх потенціалу формування стійкості до антибіотиків. Класифікація AWaRe - це інструмент управління антибіотиками на місцевому, національному та глобальному рівнях з метою оптимізації використання антибіотиків та зниження стійкості збудників до антибіотиків.

Антибіотики групи спостереження — це лікарські засоби, які використовують для лікування бактеріальних інфекцій як першу та другу лінії терапії. Якщо використовувати ці препарати надмірно та нераціонально, може розвинутися антибіотикорезистентність. У такому випадку лікарі змушені призначати антибіотики з групи резерву. Антибіотики групи резерву — це лікарські засоби «останньої надії». Їх використовують для лікування вкрай тяжких бактеріальних інфекцій, коли інші антибіотики зазнали невдачі. Доволі часто ці препарати дорожчі та токсичніші, ніж засоби першої лінії терапії. Саме тому антибіотики групи резерву варто обирати лише насамкінець.

Наприклад, деякі антибіотики які є в арсеналі компанії Ananta Medicare належать до наступних груп: метронідазол це є препарат групи доступа (Access group); лікарьскі засоби цефтриаксон, цефтазидим, меропенем, іміпенем/циластатин, цефепім група спостереження (Watch group); лінезолід група резерву (Reserve group). Левофлоксацин резервуют для лікування хворих на туберкулез.