Виразка шлунку. Що потрібно знати?

Виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки - хронічне захворювання, схильне до повторного виникнення, частіше навесні або восени, а також в періоди стресу. Захворювання характеризується появою виразки на слизовій оболонці шлунка або дванадцятипалої кишці. Більшість виразок за своїми розмірами рідко перевищують 1 см. При цьому порушується не тільки діяльність шлунково-кишкового тракту, а й погіршуються показники імунітету і нервово-психічної сфери.


Причини виникнення виразкової хвороби:

 

  • Негативні емоції, розумові перевантаження, стресові ситуації;
  • Порушення ритму харчування. Вживання грубої, дуже гарячою або дуже холодної їжі, зловживання спеціями та ін.;
  • Прийом деяких лікарських препаратів (нестероїдні протизапальні препарати, аспірин, резерпін, синтетичні гормони кори надниркових залоз);
  • Шкідливі звички (міцні алкогольні напої, куріння);
  • Хелікобактерна інфекція;

Основні симптоми

При виразковій хворобі часто розвиваються болі (зазвичай виникають, коли шлунок порожній), скарги диспепсичного характеру (печія, відрижка кислим, запори), а також можуть розвинутися ускладнення (кровотечі і ін.). Характерним симптомом є біль, яка будить людини між годиною і двома годинами ночі. Постійна, легка або помірна біль виникає в певній галузі - майже завжди трохи нижче грудини. Молоко або інша їжа іноді зменшують біль, але вона зазвичай відновлюється 2 або 3 години потому.


Про Хелікобактер пілорі

Helicobacter pylori (Хелікобактер пілорі) потрапляє в шлунок зі слиною, забрудненою їжею, недостатньо стерилізованих медичним інструментарієм. Наявність цього мікроорганізму посилює агресивні властивості шлункового соку і послаблює захисні властивості слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки. Ці бактерії, що володіють рухливістю за рахунок джгутиків і здатністю існувати в умовах агресивного шлункового середовища, були відкриті в 1983 році австралійськими вченими Б. Маршаллом і Дж. Уорреном. Їх виявляють у 90-95% випадків локалізації виразок на слизовій двенадца-палої кишки і в 70-85% випадків виразок на слизовій шлунка. Інфікованість населення Хелікобактер пілорі в Україні становить 80%.


Лікування виразкової хвороби

Сучасна медицина при лікуванні виразкової хвороби виконує 2 основні завдання:
1) зниження рівня кислотності шлункового соку, що веде до зменшення болю і загоєнню виразок;
2) знищення (ерадикація) бактерій хелікобактер пілорі.

 Перевага в терапії віддається блокаторів протонної помпи - Лосід® (омепразол), Паноцід® (пантопразол), тому що вони є найбільш ефективними препаратами для зниження кислотності шлункового соку. Потрапляючи в організм, діючі речовини цих препаратів відразу ж спрямовуються в клітини слизової оболонки шлунка і кишечника. У цих клітинах вони накопичуються і гальмують вироблення соляної кислоти. А, як відомо, саме кількість соляної кислоти і визначає кислотність шлункового соку. Якщо кислоти менше, значить, слизова травмується менше і може поступово відновитися. Якщо виразка обумовлена інфікуванням Хелікобактер пілорі - додатково призначаються два антибактеріальних препарату не менш ніж на 7 днів. Лікування виразкової хвороби повинно проходити тільки під контролем лікаря. Самостійний прийом різних антацидів та інших засобів, що знижують кислотність шлункового соку, може полегшити симптоми захворювання, але дане поліпшення стану буде лише короткочасним. Тільки правильне комплексне лікування, призначене лікарем, може привести до повного загоєння виразок.


Харчування при виразковій хворобі

Після курсу противиразкової лікування і загоєння виразки хворому слід протягом приблизно двох років дотримуватися дієти призначену лікарем. За погодженням з ним її можна іноді розширювати, однак при цьому необхідно дотримуватися щадний режим для шлунка.

Необхідно:

  • виключити з раціону все смажене на маслі продукти;
  • не можна їсти білокачанну капусту, чорний хліб і міцні бульйони;
  • ні в якому разі не можна вживати алкоголь, газовану воду, цитруси, соки і каву;
  • вся їжа повинна бути середньої температури (вона не повинна бути ні гарячою ні холодною), тому що холодна і гаряча їжа негативно сприймається шлунком хворого.