ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Вчені знайшли "молекулярний перемикач", пов'язаний з аутоімунними захворюваннями

"Молекулярний перемикач", виявлений дослідниками з Університетського та Королівського коледжів Лондона, викликає запальне захворювання кишечника і целіакію. Фахівці сподіваються, що їх відкриття допоможе в розробці нових методів лікування цих аутоімунних захворювань, розповідає Medical Xpress.

За словами вчених, молекула T-bet регулює генетичний ризик окремих хвороб. Вона контролює імунні реакції організму. У людей із запальним захворюванням кишечника T-bet працює неправильно. Молекула запускає імунну відповідь, що призводить до розвитку хвороби.

До речі, співробітники Університету Осаки вважають: щоб впоратися з аутоімунними захворюваннями, потрібно дізнатися більше про регуляторних Т-клітинах. Ці клітини "вимикають" імунну систему після періоду активації. Розвиток регуляторних Т-клітин в вилочкової залозі залежить від генів-підсилювачів. Вони впливають на експресію інших генів, необхідних цим клітинам.

Фахівці провели дослідження на мишах. Вчені з'ясували, що молекула Satb1 контролювала гени-підсилювачі, які беруть участь в розвитку регуляторних Т-клітин. У гризунів без Satb1 процес розвитку регуляторних Т-клітин був порушений. І у них відзначалися симптоми аутоімунного захворювання.

За матеріалами, Medical Xpress.