ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Генетики дізналися, як повернути слух глухим людям

Революційна генна терапія змогла повернути слух глухим мишам. Тварини почали чути навіть тихий шепіт (звуки в діапазоні до 25 децибел), пише BBC. За словами вчених, аналогічний підхід дозволить вилікувати і людей. Терапія змінювала помилки, що призводять до того, що чутливі до звуків волоски у вусі ставали дефектними.

Для цього використовувався синтетичний вірус - він виступав в якості способу доставки генної терапії. Результат виявився вражаючим. За словами доктора Джеффрі Холта з Дитячого бостонського госпіталю, настільки ефективного відновлення слуху ще не вдавалося домогтися.

Згідно зі статистикою, приблизно 50% всіх видів глухоти пов'язані з помилками в ДНК. Приміром, у піддослідних мишей був синдром Ушера (порушені в геномі "інструкції" з побудови волосків у внутрішньому вусі). Це призводить до порушення в організації волосків. У свою чергу, синтетичний вірус впроваджував правильні "інструкції" для побудови волосків.

Відомо приблизно 100 різних типів генетичних дефектів, що призводять до втрати слуху. Отже, для кожного буде потрібно своя унікальна генна терапія. Також вчені досі не впевнені, чи буде на 100% використовується вірус-постачальник безпечний для людини. Поточна версія синтетичного вірусу створена на базі аденовірусу.

Що стосується тривалості ефекту, то на сьогоднішній день відомо: терапія працює мінімум протягом півроку. Останнє питання - тимчасове вікно. Наприклад, терапія спрацювала, якщо мишенятам вірус вводили при народженні. Але результат був негативний, коли його вводили через 10 днів після появи на світло.

За матеріалами, BBC