ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Засіб проти акне довело свою користь для судин

Даний засіб рятує від серцевих нападів і інсультів за рахунок підтримки еластичності судин, пише The Daily Mail. Йдеться про зниження ризику розвитку атеросклерозу, викликаного кальцієвими відкладеннями, які зменшують просвіт судин і роблять їх стінку більш жорсткою.

А міноціклін (антибіотик, який призначається при акне) блокує шлях, через який відбувається накопичення кальцію. Свою ефективність проти атеросклерозу він довів на прикладі гризунів. Вивченням атеросклерозу займалися співробітники Університету Кембриджа і Королівського коледжу Лондона.

Раніше було встановлено, що ензим PARP, пов'язаний з відновленням ДНК в клітинах. Але цей ензим може працювати і поза клітинами, відіграючи важливу роль у підтримці твердості кісток. Даний факт наштовхнув учених на ідею щодо можливої ​​зв'язку ензиму і биоминерализации судин. В рамках останнього дослідження вчені дізналися: ензими PARP приєднуються до іонів кальцію і сприяють формуванню з них більших елементів. Ці елементи з'єднуються усередині стінок судин з речовинами, які роблять стінки еластичними.

В результаті кальцієві елементи перетворюються в тверді кристали, які і знижують еластичність стінок судин. Вчені виявили шість молекул, здатних гальмувати активність ензимів PARP. І серед них було старе засіб - міноціклін. Його успішно протестували на гризунах з хронічною хворобою серця, пов'язаної з атеросклерозом, - судини тварин залишалися еластичними.

за матеріалами, The Daily Mail