ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Вчені випробували несподіваний підхід в лікуванні алопеції

Як передає Live Scientist, методику випробували на двох пацієнтах (чоловік і жінка), які втратили все волосся 10 років тому. І терапія дозволила частково відростити волосся. Секрет - прийом препарату проти артриту. Отже, в описаних випадках пацієнти страждали від втрати волосся, викликаної аутоімунним недугою (імунна система атакує волосяні фолікули і волосся випадає на всьому тілі).
Щодня протягом двох місяців добровольці брали тофацітініб. І за цей час на голові з'явилися волосся, відросли брови, волосся під пахвами. За пацієнтами надалі стежили ще дев'ять місяців. Виявилося, препарат не викликає серйозних побічних ефектів. Але все ж є побоювання щодо тривалого прийому препарату. За словами виробника ліків, тофацітініб може підвищувати ризик серйозних інфекцій, розривів тканин шлунка і кишечника.
До речі, ще у вересні препарат перевірили на 66 добровольцях з осередковою алопецією. І в рамках того дослідження у половини учасників волосся відросло частково, а в однієї третини відросло більше 50% волосся на голові. Правда, позитивний ефект зберігався тільки три місяці.


 За матеріалами МЕDdaily