ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Унікальна методика забезпечує радість материнства багатьом безплідним жінкам

Технологія заморожування тканин яєчника жінок, які страждають на онкологічні захворювання, дозволила відчути радість материнства вже більше 40 таким пацієнткам. А в Данії вперше застосують цей метод з використанням тканини яєчника 8-річної дівчинки.

Лікування раку за допомогою протипухлинних препаратів і радіотерапії дозволяє значно збільшити шанси на повне зцілення. З іншого боку, через побічну дію препаратів і іонізуючого випромінювання пацієнти нерідко втрачають здатність мати дітей в майбутньому.

Таких чоловіків і жінок з'являється все більше через успіхи онкології взагалі і дитячої онкології зокрема. Подібним ефектом володіють і багато препаратів для лікування захворювань крові, які формально не є онкологічними.

А датські лікарі планують провести першу в світі операцію, яка повинна допомогти стати матір'ю молодій жінці, щасливо вилікувалася в дитинстві від талассемии, спадкового захворювання крові.

Хоча талассемия не є онкологічною хворобою, при цьому захворюванні часто застосовується метод лікування, який передбачає трансплантацію донорського кісткового мозку.

Британські лікарі виявили таласемію у мешканки Дубая (Dubai) МоАЗ Алнатрууші (Moaza Alnatrooshi) більше 15 років тому, коли їй було всього 8 років. У ті часи ще не було методів, що дозволяють використовувати заморожування тканини яєчника для подальшої імплантації її в черевну порожнину жінок - тим не менш, лікарі МоАЗ, керуючись інтуїцією, все ж витягли частину тканин з її яєчника і помістили їх в рідкий азот.

Зараз цій дівчині виповнилося вже 23 роки. Завдяки пересадки кісткового мозку, вона повністю позбулася талассемии - але побічні ефекти лікування привели до повного безпліддя.

Найближчим часом датські лікарі з клініки при університеті Копенгагена (Copenhagen University) проведуть першу в історії медицини операцію, під час якої МоАЗ імплантують в черевну порожнину тканини її яєчника, які були вилучені ще до досягнення нею статевої зрілості.

Копенгагенські лікарі впевнені, що протягом кількох тижнів в результаті впливу гормонів тканини яєчника стануть «дорослими» і почнуть виробляти нормальні яйцеклітини. Вони будуть використані для процедури екстракорпорального запліднення.

За матеріалами «Здоров'я України»