ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

У США пройшли перші експерименти по генетичній зміні ембріонів людини

Вченим з Портленда допомогла в цьому технологія редагування генома CRISPR. Раніше аналогічні дослідження проводили тільки в Китаї, пише "Ремедіум". Що використовувалися американцями ембріони розвивалися пару тижнів, однак саме редагування пройшло успішно. Експертів цікавила корекція генів, що відповідають за розвиток спадкових захворювань, включаючи бета-таласемії.

Наприклад, в минулому році китайські вчені змінили ДНК 213 запліднених людських яйцеклітин. У геном ембріонів додали мутацію, яка порушує роботу гена CCR5. Мутація цього гена дає людям стійкість до зараження ВІЛ. Вдалося успішно змінити чотири ембріона з 26. Але навіть при вдалій модифікації, в деяких аллелях зберігалася початкова версія CCR5 або були присутні незаплановані мутації.

До речі, Штати готові до змін людського генома і юридично. Національні академії наук і медицини допустили зняття заборони на створення в майбутньому генетично модифікованих людей. Правда, із застереженнями: мова йде не про поліпшення людини і модифікації його здібностей, а про корекцію мутацій, що призводять до спадкових недуг.

Зараз в ряді країн діє заборона на створення людських зародків з відредагованого ДНК. На той випадок, якщо він буде знятий, фахівці запропонували ряд рекомендацій, яким повинні будуть слідувати наукові і медичні центри. По-перше, йдеться про редагування генома як про терапію останньої лінії - коли інші методи вже не працюють.

Друге: редагування має торкатися лише ті гени, які однозначно пов'язані з спадковим захворюванням. Плюс, потрібно строгий контроль за клінічними випробуваннями, а також наявність достатньої кількості даних про користь і можливі ризики втручання в ДНК. Що стосується етичного питання, то до його обговорення рекомендується залучати громадськість. Поки ж деякі групи вчених проводять експерименти зі зміни людської ДНК. Але робота обмежується втручанням в геном соматичних (нестатевих) клітин


За матеріалами MEDdaily