ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Стовбурові клітини допоможуть перемогти діабет

Співробітники Університету Копенгагена з'ясували: стовбурові клітини можна успішно перетворювати в бета-клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Пересадка таких клітин діабетикам стане справжнім проривом в лікуванні. За даними дослідників, в світі від діабету страждають приблизно 415 мільйонів чоловік, повідомляє NDTV.

Дослідники вивчали, як в організмі утворюються складні системи трубочок, по яких здійснюється транспорт рідин і газів. Фахівці встановили, що для отримання інших клітин необхідно регулювати полярність клітини (асиметричний розподіл вмісту цитоплазми).

Вчені вважають: потрібно дізнатися більше про сигнали, які змушують клітини-попередники в організмі мишей ставати клітинами, що формують трубочки, а потім бета-клітинами підшлункової залози. Це дозволить ефективно створювати бета-клітини з людських стовбурових клітин. Як показало дослідження, сигнал (шлях епідермального фактора росту) контролює утворення трубочок і бета-клітин за допомогою зміни полярності.

Ще експерти розповіли, що слід їсти діабетикам. Отже, їм варто звернути увагу на пажитник сінної - спецію, що сприяє підтримці рівня цукру в нормі, і буряк, теж допомагає контролювати діабет. Крім того, людям, що страждають від діабету, корисно вживати помідори, насіння гарбуза і сік амли.

за матеріалами, NDTV.