ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Созданы стволовые клетки с одинарным набором хромосом

Дослідницька група з США і Ізраїлю отримала лінію стовбурових клітин людини, що несуть одинарний набір хромосом - такі клітини називаються гаплоїдними.

Для отримання нових стовбурових клітин дослідники використовували людські яйцеклітини. Вони индуцировали клітинний розподіл до досягнення стадії бластоцисти. Деякі клітини, що входять до складу бластоцисти, мають одинарний набір хромосом - саме вони були відібрані для подальшої культивації.

Для того, щоб відстежувати гаплоїдні клітини в ході культивації, вчені позначили клітини флуоресцентним барвником. З його допомогою вдалося встановити, що деяка частка клітин (3-9%) стає диплоидной, одна велика частина зберігала одинарний набір хромосом.

Ніссима Бенвеніста (Nissim Benvenisty) і іншим дослідникам вдалося створити дві клітинних лінії - під дією ряду факторів такі клітини мають здатність диференціюватися в клітини різних типів. Автори вже отримали з них міокардіоцити, нейрони і клітини підшлункової залози - велика частина диференційованих клітин також зберігала гаплоїдний набір хромосом.

Автори пояснюють, що гаплоїдні лінії стовбурових клітин можна буде використовувати для вивчення мутацій, а також в інших експериментах.

За матеріалами «MED - новини»