ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Сканування мозку після народження дозволяє визначити ризик порушень розвитку у недоношених дітей

Кисневе голодування (гіпоксія) мозку - одна з найпоширеніших патологій мозку недоношених дітей, яка призводить до пошкодження білої речовини. Біла речовина складається з волокон, що з'єднують різні частини мозку. Пошкодження білої речовини порушує передачу сигналів усередині мозку, а також між мозком і іншими органами.

Так, у немовлят, що народилися раніше терміну, підвищений ризик порушень розвитку. Своєчасне виявлення цих проблем дозволить раніше почати лікування, повідомляє The Indian Express. Канадські дослідники більше 7 років стежили за групою недоношених дітей. 58 дітям, які народилися раніше терміну, після народження зробили МРТ. Коли учасникам виповнилося 18 місяців, дослідники оцінили їх мислення, рухові функції і рівень мовного розвитку.

Дослідники виявили: чим більше у дітей було вогнищ пошкодження мозку, тим вище опинявся ризик рухових порушень у віці 18 місяців. Крім того, велика кількість пошкоджень в лобовій частці збільшувало ймовірність проблем з мисленням. Місце пошкодження відігравало важливу роль. Наприклад, у учасників з багатьма пошкодженнями в лобовій частці ризик проблем з мисленням був в 79 разів вище, а рухових порушень - в 64 рази вище, ніж у дітей без таких пошкоджень.


За матеріалами The Indian Express.