ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Швейцарські вчені представили татуювання, яка діагностує рак

Швейцарські вчені анонсували розробку невеликого татуювання, яке темніє в разі гіперкальціємії. Найчастіше цей показник пов'язаний з розвитком онкологічних захворювань.
Татуювання складається зі спеціальних клітин, які реагують на рівень кальцію. Розробка вже пройшла перевірку на мишах, вона проявила себе в 9 з 10 випадків і темніла практично відразу.
Автори заміряли динаміку вироблення меланіну при різних концентраціях іонів кальцію, а також перевірили «живучість» родимки. З'ясувалося, що для її ефективної роботи необхідно, щоб вона була помітна тривалий час - зазвичай меланін зберігається в виробляючих його клітинах кілька тижнів. На першому етапі тестування, щоб з'ясувати, чи буде пігмент зберігатися також довго в штучно створених клітинах, вчені півроку потримали їх при кімнатній температурі і переконалися, що меланін в них зберігається.
Дослідники припускають, що в майбутньому татуювання допоможе людям самостійно відстежувати стан здоров'я. Вчені також розповіли, що ця розробка - прототип майбутнього сенсора.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ: Химру