ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

"Розумний пластир" покаже відпочиваючим, коли ті можуть обгоріти на сонці

Співробітники Університету Сіднея розробили унікальний пластир, що запобігає сонячні опіки. Пластир підкаже людині, коли потрібно сховатися від сонця або повторно нанести сонцезахисний крем, пише The Sydney Morning Herald.

В основі пластиру лежать особливі чорнило, які починають бліднути, якщо шкірі загрожує опік. Точність пластиру досить висока, а сама технологія дуже зручна. Що важливо, чутливість пластиру можна змінювати в залежності від типу шкіри людини і його індивідуальної схильності до сонячних опіків.

Тим часом, Університет Британського інституту дослідження раку та Інституту ракових досліджень попереджають: сонцезахисні креми не рятують від раку шкіри. Незважаючи на крем, УФ-випромінювання все одно вдається нашкодити генам, що запобігає пошкодження ДНК.

Ефект УФ-вивчення був перевірений на двомісячних мишах. У тварин спостерігалася мутація в гені BRAF, що підвищує ризик меланоми. Без сонцезахисного крему відзначалися прямі пошкодження ДНК в пігментних клітинах шкіри. Зокрема, фіксувалися аномалії в гені p53, зазвичай запобігає ДНК-пошкодження внаслідок УФ-випромінювання.

Після нанесення крему ступінь пошкоджень скорочувалася, але все одно залишалася на виявляти рівні. За словами фахівців, крему недостатньо. Перебуваючи на сонці, крім сонцезахисного засобу з фактором не нижче SPF 30, необхідно створювати фізичний бар'єр - надягати капелюхи з широкими полями, одяг, окуляри. Якщо є сонячний опік, значить, ДНК в клітинах точно постраждала. Згодом це може призвести до раку шкіри.

За матеріалами The Sydney Morning Herald.