ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Розроблено метод прогнозування успішності лікування раку

Вчені вирішили зважувати ракові клітини для оцінки швидкості росту пухлини. Вимірюючи масу клітини і швидкість росту перед РНК-секвенуванням, можна зрозуміти, чи буде рак відгукуватися на обрану лікарем терапію.

Експерти з Массачусетського технологічного інституту перевірили реакцію онкоклітин на ліки на прикладі добровольців з множинною мієломою. Після того, як клітини пацієнтів обробили різними лікарськими засобами, вчені оцінили швидкість їх зростання (робили це за проміжок в 20 хвилин). З'ясувалося, даний показник був пов'язаний з чутливістю до препаратів. Плюс, сюди додавався аналіз РНК.

Також експертною оцінкою зазнали клітини пацієнтів з гліобластомою. Клітини обробили інгібітором MDM2 (препарат знаходиться на стадії клінічних випробувань, він покликаний зупиняти формування пухлини), а через 16 годин оцінили швидкість росту і розшифрували РНК. І це дозволило дізнатися, що клітини не реагували на обрану терапію.

РНК секвенування показало, що в чутливих онкоклітинах  гени, необхідні для програмованої клітинної смерті, були активні. Саме вони можуть бути відмінною мішенню для знищення пухлини.

За матеріалами EURULAB