ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Простий тест підкаже, чи відновився спортсмен після струсу

Вчені з Медичного центру Університету Рочестера виявили в мозку білок, пов'язаний з більш тривалим відновленням у спортсменів, які отримали струс мозку. Йдеться про тау-білку, пов'язаному з деменцією. За словами дослідників, він також є маркером готовності людини повернутися в спорт. На даний момент об'єктивних методів не існує. Лікарі вирішують, чи може спортсмен повернутися, спираючись на симптоми і результати когнітивних тестів, передає Zee News.

В ході дослідження фахівці оцінювали зміни рівня тау-білка у 46 спортсменів коледжу, які отримали струс мозку. Вчені вимірювали концентрації білка перед початком сезону і через 6 годин після струсу. Спортсменів (футболістів, баскетболістів, хокеїстів і гравців в лакросс) розділили на дві групи. До першої групи увійшли спортсмени, які відновлювалися довго (більше 10 днів), а в другу - ті, хто відновився швидко (менше ніж за 10 днів).

Дослідники встановили: у людей з першої групи рівні тау-білка в крові через 6 годин після струсу були вище в порівнянні з людьми з другої групи. Крім того, у них, на відміну від учасників з другої групи, концентрація тау-білка зросла з моменту першого виміру. За рівнем тау-білка в крові через 6 годин після струсу можна було передбачити, скільки займе відновлення.

За матеріалами МEDdaily