ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Порятунком від раку несподівано виявилися ліки проти алергії

Як зазначають "Вести", глиобластома відноситься до найпоширеніших  видів раку головного мозку у дорослих людей. І до цього часу медики не мають ефективної терапії (операції часто неможливі, а ліків пухлина не боїться). Але все може змінитися. Співробітники Університету Гельсінкі знайшли у рака слабке місце.

З'ясувалося: підвищена експресія білка MDGI, що зв'язує жирні кислоти в клітинах гліобластоми, підсилює здатність ракових клітин проникати в тканини і пов'язана з більш поганим прогнозом для пацієнта. При цьому відсутність MDGI або примусове гальмування його роботи провокувало небезпечну для раку нестабільність в мембранах клітин. Важливі речовини буквально починали витікати з органел ракових клітин, що викликало смерть.


Цей витік можливо активувати за допомогою ліків, які долають гематоенцефалічний бар'єр мозку. І серед таких засобів - клемастин (ліки проти алергії). Він викликав смерть ракових клітин, навіть коли використовувалися мінімальні концентрації препарату. У гризунів клемастин допоміг зменшити поширення пухлин головного мозку і підвищити виживаність тварин. В окремому випадку засіб привівдо повного зникнення раку.

За матеріалами MEDdaily