ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Неврологи випробували унікальний спосіб омолодження мозку

Пересадка кісткового мозку, взятого у молодого донора, може привести до дивовижного         ефекту  на старіючий організм. Був проведений експеримент, в рамках якого кістковий мозок здорової молодої миші пересаджували старим мишам. В результаті клітини останніх добре зберігалися, а рівень когнітивних здібностей підвищувався, пише "Naked Science". Тварини демонстрували підвищений рівень активності, краще вчилися, мали хорошу просторову і робочу пам'ять.

Це цінне відкриття, яке може подарувати в перспективі ліки від вікових недуг і старості. Як показав детальний аналіз, у володарів молодого кісткового мозку зберігається більше синапсів між нейронами (місць з'єднань, необхідних для передачі сигналів) в гіпокампі (центрі пам'яті мозку). При цьому загальне число нейронів не відрізнялося у старих осіб  і осіб, які отримали молодий кістковий мозок.

За словами вчених, молодий кістковий мозок пов'язаний зі зниженою активацією мікроглії - типу імунних клітин у мозку. Мікроглія підтримує здоров'я нейронів, але в разі підвищеної активності призводить до розриву синапсів. Якщо рівень мікроглії знижений, в мозку спостерігається більше здорових нейронів і синапсів.

За матеріалами MEDdaily