ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Неврологи радять відмовитися від популярних засобів проти проблем з шлунково-кишкового тракту

Люди похилого віку, які приймають інгібітори протонного насоса, зазвичай призначаються в рамках лікування кислотозалежних захворювань шлунково-кишкового тракту, знаходяться в групі підвищеного ризику розвитку деменції. Про це говорять останні дослідження, описувані в Pharmaceutical Journal.

Отже, в рамках досліджень вчені оцінили стан і медичну історію 73679 пацієнтів у віці 75 років і старше. На початок дослідження випадки деменції не фіксувалися. Надалі виявилося, що пацієнти, які взяли інгібітори протонного насоса, мали підвищений на 44% ризик розвитку деменції.

Також ризик деменції підвищений, якщо були депресія або інсульт. До речі, раніше експерти встановили, що на тлі прийому інгібіторів протонного насоса у мишей відзначалася підвищена концентрація бета-амілоїдного білка в мозку. А це вважається основним маркером хвороби Альцгеймера. Варто враховувати і той факт, що активний прийом даних медикаментів часто відбувався у людей з діабетом або хворобою серця - факторами ризику деменції.
За матеріалами MEDdaily