ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Названо оптимальний вік для лікування розсіяного склерозу

Нові дані вказують на те, що люди з розсіяним склерозом (РС) можуть краще компенсувати ушкодження центральної нервової системи, якщо почнуть терапію в 30-річному віці - якщо відтягнути початок лікування до 40 років, ризик прогресування інвалідності у таких пацієнтів значно зростає.
Ці висновки були зроблені на основі результатів дослідження за участю понад 5 000 осіб з РС, проведеного фахівцями з Університету Цюріха в Швейцарії.
У процесі дослідження вони виявили, що небезпека прогресування інвалідності при РС залишається стабільною з раннього дитинства до приблизно 32 років і різко зростає до віку 45 років, а потім крива знову вирівнюється.
У той же час, дослідники виявили, що ризик рецидиву був найвищим серед молодих людей з РС і постійно знижувався приблизно до віку 35 років. Наприклад, у пацієнта, у якого перші симптоми РС проявилися у віці 20 років, ризик рецидиву був в 1,5 рази вище в порівнянні з 38-річним пацієнтом (навіть при проведенні хвороба-модифікуючої терапії). Після 45 років небезпека рецидиву продовжувала лінійно зменшуватися.
«Вік між 37 і 40 роками здається критичним щодо компенсації ушкодження центральної нервової системи, обумовленого розсіяним склерозом. І проблема не в тому, що хвороба-модифікуючі препарати неефективні, а в тому, що ризик прогресування інвалідності різко зростає вже після настання 40-річчя », - заявили автори на 35-му Конгресі Європейського комітету з лікування і досліджень розсіяного склерозу (ECTRIMS) .

ЗА МАТЕРІАЛАМИ: MEDSCAP