ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Наночастки здатні відновити спинний мозок після травми

Як зазначає N + 1, силу наночастинок співробітники Університету Мічигану випробували на гризунах. Частинки посилювали зростання нових нервових волокон і допомогли мишам швидше повернути часткову рухливість задніх лап. Відомо: в зону пошкодження спинного мозку при травмі потрапляють нейтрофіли і моноцити - імунні клітини. Ці клітини починають виділяти прозапальні з'єднання, що призводять до збільшення проникності судин, формування набряку, а також загибелі нейронів, руйнування мієлінової оболонки аксонів (відростків нервових клітин) і порушення їх функціонування.

В результаті формується рубець, що порушує нервову провідність. Запалення можна купірувати, використавши глюкокортикоїди. Але ці препарати загрожують побічними ефектами (сепсисом, шлунково-кишковими кровотечами і тромбоемболією). Проблему вирішує застосування наночасток з полілактиду-ко-гліколід. Частинкам вдавалося знизити кількість нейтрофілів і моноцитів в місці запалення. Вчені припускають, що наночастинки також перепрограмують імунні клітини.

Так, макрофаги (ще одні імунні клітини) починали виділяти речовини, характерні для процесу відновлення тканин. Через чотири тижні після травми у гризунів сформувався рубець менших розмірів, ніж зазвичай. Наночастки сприяли зростанню аксонів і відновлення їх мієлінової оболонки в місці пошкодження. Рівень експресії генів, пов'язаних з регенерацією був вище, а тварини більшою мірою повертали собі рухливість.

за матеріалами MedDally