ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Мозкові стимулятори виявилися не так вже безпечні

Італін ( метилфенидат ) - одне з найвідоміших " засобів для мозку " . Це психостимулююча речовина. Воно збільшує концентрацію нейропередатчіков дофаміну і норадреналіну в мозку . Зазвичай його призначають особам з синдромом гіперактивності та дефіциту уваги . Його популярність серед студентів обумовлена здатністю впливати на пам'ять .

Але є момент : людям з поганими когнітивними показниками він допоможе , але не тим , у кого показники спочатку високі . У другої групи препарат взагалі призведе до зниження показників за рахунок ослаблення короткочасної пам'яті .


Модафініл дозволяє зберігати бадьорість . Спочатку він призначався для лікування розладів сну (нарколепсії). Препарат підвищує рівень дофаміну в мозку , людина стає уважніше . Але в цілому фахівці не дуже розуміють , як він впливає на мозок . Поки висловлюються побоювання , що модафинил позбавляє креативності та гнучкості мислення .


Також, подібно ріталіну, він не допомагає людям, які не страждають  від неуважності. Суть в тому, що обидва препарати впливають на концентрацію нейропередатчіков в мозку. Занадто висока концентрація цих сполук настільки ж небезпечна, що і низька. Мозок працює найбільш ефективно при оптимальній концентрації. Отже, якщо людина і так непогано справляється з завданнями, швидше за все, у нього нормальна концентрація. І цей баланс порушувати не можна. Те ж відбудеться, якщо людина з не особливо видатними здібностями почне  надмірно вживати таблетки.

За матеріалами MADdaily