ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

МОЗ США ополчився проти гумових рукавичок «з присипкою»

Наглядове відомство міністерства охорони здоров'я США планує ввести заборону на використання в країні припудрених рукавичок з натурального латексу і синтетичної гуми. Вчені вважають, що присипка рукавичок небезпечна і для пацієнтів, і для лікарів.

Щодня в усьому світі медики використовують мільйони пар одноразових гумових рукавичок, які призначені для захисту від можливих інфекцій як хворих, так і самих лікарів.

У більшості випадків такі рукавички, які в залежності від призначення і ступеня стерильності поділяються на кілька класів (оглядові, хірургічні і так далі), в процесі виробництва обробляються присипками - речовинами, які полегшують їх надягання і знімання.

Раніше в якості «пудри» використовувався тальк, а останнім часом практично повсюдно його замінив кукурудзяний крохмаль.

Але вчені з Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів США (FDA) прийшли до висновку, що «присипки» становлять небезпеку для здоров'я хворих і медичного персоналу.

«Пудра» на рукавичках з натурального латексу підвищують алергенні властивості цього матеріалу, від чого страждають в першу чергу лікарі і медсестри, яким щодня доводиться по кілька разів міняти рукавички.

А присипки на рукавичках, виготовлених із синтетичних матеріалів, можуть збільшувати ризик розвитку запальних захворювань органів дихання, а також підвищувати ризик розвитку запалення в післяопераційній рані.

З цієї причини FDA оголосило про те, що це відомство планує ввести заборону на використання рукавичок з присипкою на всій території США.

Ця проблема винесена на громадське обговорення: кожен бажаючий може залишити свої зауваження на сайті FDA протягом найближчих 90 днів.

Якщо такий закон буде прийнятий, він не торкнеться виробів з сучасних синтетичних матеріалів, які не обробляються пудрою з крохмалю.

За кілька десятиліть існування FDA це всього лише другий раз, коли відомство планує ввести заборону на використання цілого класу товарів медичного призначення. У 1983 році агентство прийняло рішення заборонити трансплантацію синтетичних волосків для лікування облисіння, як потенційно небезпечну процедуру.

За матеріалами «Здоров'я України»