ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Лауреати Нобелівської премії з фізіології або медицини 2019

Оприлюднено імена лауреатів Нобелівської премії з фізіології або медицини 2019. Ними стали: Вільям Келін - є професором Гарвардської медичної школи, сер Пітер Реткліфф - професор Оксфордського університету, а Грегг Семенца - Університету Джонса Хопкінса в США. Секретарь Нобелівського комітету заявив, що американські і британські вчені отримали нагороду за відкриття механізму адаптації живих клітин організму до різних рівнів насичення киснем. Вчені працювали над вивченням молекулярних механізмів, що лежать в основі процесу адаптації клітин живих організмів до зміни рівня кисню. Дослідники заклали основу для розуміння того, як обсяг вмісту кисню впливає на клітинний метаболізм і фізіологічні функції.

У Нобелівському комітеті підкреслили, що дане відкриття є фундаментальним для фізіології. Воно дозволяє знайти нові можливості для боротьби з такими захворюваннями, як рак і анемія.

Вченим-лауреатам вдалося визначити молекулярний механізм, який відповідає за регулювання активності гена HIF-1, що відповідає на різні рівні насичення клітин киснем.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ: THE NOBEL PRIZ