ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Кишкові бактерії можуть знизити ризик розвитку раку

За словами вчених з Інституту Бабрахама, різні дієти змінюють бактеріальний склад кишечника. Це, в свою чергу, впливає на гени і ризик розвитку колоректального раку. Фахівці провели експерименти з мишами і культурами клітин. Дослідників цікавила роль коротко жирних кислот в профілактиці захворювань, пише Medical News Today.

Коротколанцюгові жирні кислоти виробляються кишковими бактеріями при перетравленні фруктів і овочів. Вони можуть потрапляти в клітини кишечника і впливати на них. В ході експериментів дослідники використовували антибіотики для зменшення кількості бактерій в кишечнику мишей. Потім фахівці вивчали зразки калу і клітини кишкового епітелію гризунів.

Також вчені додавали коротколанцюгові жирні кислоти в людські клітини раку товстої кишки. Дослідники виявили, що ці кислоти сприяли кротонілірованію - модифікації білків, через яку гени можуть "включатися" і "вимикатися".

Кротонілірованіе активізувалося завдяки зниженню білка HDAC2. Попередні дослідження показали: високий рівень HDAC2 пов'язаний зі збільшенням ризику колоректального раку. У мишей з меншою кількістю кишкових бактерій було більше HDAC2. Фахівці прийшли до висновку, що управління кротонілірованіем за допомогою дієти (введення в раціон фруктів і овочів) є ефективним засобом профілактики колоректального раку.

за матеріалами, Medical News Today.