ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Група дослідників дізналася, як повернути рухливість після перелому хребта

Вчені роблять ставку на електростимуляцію спинного мозку і спеціальний "фітнес". Було відомо: навіть при найважчих травмах спинного мозку частина нервових волокон в ньому залишається зберіганню. Але вони не задіяні в роботі рухової системи безпосередньо. Експерти пропонують переключити нейронні ланцюги, переорієнтувавши їх на нове завдання. У цьому допоможе електростимуляція і тренування в спеціальному екзоскелет.

Підхід перевірили на паралізованих пацюків. В результаті у тварин практично повністю повернулася рухливість ніг. При цьому вчені стежили за активністю нервових клітин і їх зв'язками з іншими нейронами за допомогою особливого мікроскопа. Аналіз дозволив виявити зону мозку, яка суттєво змінилася внаслідок реабілітації. Далі експерти навчили нервові клітини в цій зоні "включатися" і "вимикатися" у відповідь на лазер.

Це зробило виділена ділянка кори головного мозку головним "диригентом" в процесі відновлення рухливості мишей. Він "переформатував" систему зв'язків між спинним мозком і іншими частинами нервової системи. Саме він змушував клітини з'єднуватися в нові ланцюжки, обходячи пошкоджену ділянку. А блокування клітин в цій ділянці мозку, навпаки, повністю позбавила мишей здатності відновлюватися після травм хребта, йдеться в звіті дослідників.

Вчені позитивно дивляться на перспективи застосування методики: "Ми показали, що здатність нервових клітин людини формувати нові зв'язки з іншими регіонами спинного мозку, навіть вище, ніж у гризунів. Зараз перевіряємо нашу терапію на добровольцях в госпіталі Університету Лозанни", - говорить нейрофізіолог Грегуар Куртін .

за матеріалами, meddaily