ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Графеновий сенсор попередить про насуваються нападах астми

Вчені створили сенсор на основі графену, що відслідковує і допомагає боротися з астмою та іншими респіраторними захворюваннями, пише Zee News. Сенсор дозволить рано виявити астматичний напад, тим самим, запобігши госпіталізацію і навіть смерть. Ідея така: людина з легеневим захворюванням носитиме на собі пристрій з сенсором (на шиї, на зап'ясті). Ще варіант - в пристрій людина буде періодично дути, щоб передбачити початок нападу.

Як це працює? Вчені пропонують аналізувати біомаркери в конденсаті, що утворюється від повітря, що видихається. Саме по конденсату можна визначити і зрозуміти астму на молекулярному рівні. Фахівці розробили маленький електрохімічний сенсор, який точно оцінює нітрит в конденсаті повітря, що видихається за допомогою відновленого оксиду графену.

Відновлений оксид графену не боїться корозії і виділяється електричними властивостями, а також здатністю точно знаходити біомаркери. Рівень нітриту - надійний маркер запалення в респіраторному тракті. Якщо сенсор помітить високий рівень нітриту, людина встигне прийняти ліки і запобігти напад астми. У перспективі вчені хочуть створити портативну версію системи, яка може вийти на ринок в найближчі п'ять років. Також планується розширити перелік біомаркерів, знаходять сенсором.

за матеріалами, Zee News.