ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Голландські вчені розробили проривну методику боротьби з герпесу

Використовуючи технологію редагування генів CRISPR / Cas9 для придушення системи життєзабезпечення вірусу, дослідники створили методику, яка, за їхніми словами, обмежує продуктивні і латентні форми вірусу, і зменшує їх активність, а в деяких його видах - практично повністю виводить вірус герпесу з організму.

Голландські біологи випробували свою нову технологію генної інженерії, яка пригнічує життєстійкість генів вірусу на трьох найбільш поширених типах вірусу: вірус простого герпесу (HSV-1), цитомегаловірус людини (HCMV) і вірус Епштейна-Барра (EBV). Якщо говорити про третій різновид вірусу, то під час дослідження вдалося знизити кількість вірусу в клітинах на 95%.

Цитомегаловірус людини також вдалося істотно подавити. Але деякі різновиди вірусу, хоча і зупиняли свою активну фазу розмноження, зберігалися в латентній формі, залишаючись в клітинах.

Як відомо, вірус герпесу залишається в організмі людини на все життя. Наявні сьогодні ліки усувають клінічні симптоми прояву вірусу. Але не можуть повністю вилікувати від нього, назавжди видаливши його з організму.

Запропонована голландськими біологами генна технологія з використанням CRISPR / Cas9 в цілому пригнічує продуктивні і латентні інфекції герпесу, виявляючи і пригнічуючи гени, які забезпечують унікальну життєздатність вірусу.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ: PLOS