ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Експерти навчили зуби самостійно боротися з карієсом

Пломби в зубах незабаром можуть стати справою минулим. Як передає The Indian Express, вчені знайшли спосіб, відновлювальний стовбурові клітини в пульпі зуба і активує регенерацію зубів. Секрет в застосуванні препарату проти хвороби Альцгеймера. Відомо: після травми або інфекції внутрішня, м'яка пульпа зуба може оголитися і бути уражена бактеріями. Захищає зуб від інфікування дентин. Він виробляється самостійно, але з великими дірками в зубах організм впоратися не в силах.

Тому лікарям доводиться штучно запечатувати зуб, використовуючи різні матеріали. Однак це означає, що зуб вже ніколи не регенерує. Співробітники Стоматологічного інституту при Королівському коледжі Лондона показали: можливо простимулювати стовбурові клітини в пульпі і викликати активну вироблення нового дентину, причому, при наявності великих порожнин. Це виключає необхідність ставити пломбу.

Більш того, при повторному виникненні проблеми не потрібно видаляти пломбу і вичищати велику область в порівнянні з початковою. Отже, вчені застосували для стимуляції стовбурових клітин препарат Tideglusib. Точніше, його активну молекулу - GSK-3. Її раніше використовували в клінічних випробуваннях для лікування хвороби Альцгеймера. Молекулу доставляли з допомогою розкладаються колагенових губок. Через якийсь час губки розсмоктувалися, а зуб повністю відновлювався природним шляхом.

За матеріалами МEDdaily