ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Експериментальний підхід покладе край болю і запалення

Вчені з академії наук виявили в отруті морських поліпів-актиній унікальні білки, що пригнічують роботу больових рецепторів і знімають запалення.

Що важливо, звикання білки не викликають, на відміну від компонентів стандартних знеболюючих засобів. Актинії - одні з найбільш примітивних хижих істот. Вважається, їх предки з'явилися на Землі понад півмільярда років тому. За допомогою свого отрути деякі актинії (зокрема, види Metridium senile і Urticina eques), обездвиживают риб і інших жертв.

Отрута з допомогою спеціальних клітин на щупальцях впорскується в жертву, коли та пропливає повз поліпа. В результаті паралізована жертва стає здобиччю актинії. Як показав аналіз, речовини, що виділяються Metridium senile і Urticina eques, містять цікаві білки - Ms9a-1 і Ueq 12-1. Дані білки блокують роботу рецепторів TRPA1, що відповідають за чутливість до болю і ряду інших відчуттів, а також за розвиток запальної реакції.

На думку вчених, на основі цих білків можна створити знеболюючі та протизапальні препарати точкового впливу. Білки вже протестували на мишах. І експерименти довели їх ефективність.

по мателіалам, MEDDaily