ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Експериментальне лікування вперше перемогло ВІЛ

Молекулярні біологи і генетики за допомогою методики редагування генів CRISPR / Cas9 вперше могли вдало вирізати фрагмент ДНК, що належав ВІЛ, з генома інфікованих тварин.

У попередніх роботах над даним методом лікування ВІЛ, дослідники продемонстрували, що система CRISPR / Cas9 здатна видалити генетичні послідовності вірусу імунодефіциту з клітин господаря (носія вірусу), без негативного впливу на останні.

Але всі попередні дослідження проводилися виключно в лабораторних умовах на культурах клітин, вилучених у пацієнтів, хворих на ВІЛ, і до сих пір не було проведено, жодної роботи за участю живого організму.

У нинішньому дослідженні біологи і генетики перевірили, чи зможе технологія редагування гена усунути ВІЛ з організму піддослідних тварин. Під час експерименту трансгендерні миші з генами вірусу, впровадженими в кожну клітину кожного органу, були схильні до дії системи CRISPR.

Через два тижні з початку експерименту вчені проаналізували ДНК піддослідних тварин. Цільовий сегмент ВІЛ був вирізаний з генома в кожної тканини, в тому числі головного мозку, нирок, печінки, легенів, селезінці і клітин крові. Аналіз РНК ВІЛ показав, що її число сильно знизилося в клітинах лімфоцитів, а також в лімфатичних вузлах.

 За матеріалами Євролаб