ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Доведено: операції під загальним наркозом завдають шкоди головному мозку

Операції, які передбачають тривале використання анестезії, можуть призводити до неприємних наслідків. Як передає The Daily Mail, у пацієнтів, які перебували під загальним наркозом, спостерігаються пошкодження мозку. І їх ефект зберігається терміном до п'яти днів. Британські вчені перевірили ефект, вироблений кисневим голодуванням (результат анестезії і недостатнього надходження кисню під час операції).

Експеримент проводився на людях, які пережили сходження на Еверест. Виявилося, когнітивні здібності учасників залишалися зниженими протягом певного часу після того, як вони спускалися з гори. Це пояснює, чому багато хто відчуває труднощі в роботі після операції.

Отже, вчені встановили: коли добровольці спускалися з піку Евересту, у них спостерігалися ознаки кисневого голодування і зниження когнітивних показників. Вони не могли впоратися з 20% тестами, які легко проходили до сходження. При цьому проводилася оцінка стану людей на різній висоті - на висоті рівня моря, на висоті 3500 метрів, на висоті 5300 метрів і 1300 метрів в Катманду. Була і контрольна група, яка не покидала рівень моря.

З'ясувалося, що негативні прояви нестачі кисню зберігалися протягом п'яти днів, коли учасники дослідження вже покинули Еверест і повернулися в Катманду. Серед симптомів, які спостерігаються у кожного п'ятого людини, були хрипи, високий тиск і сплутаність свідомості.

за матеріалами, The Daily Mail