ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Дослідники знаходяться за крок від отримання вакцини проти ВІЛ

Дослідницький інститут Скріппса представив нову терапію ВІЛ. Як передає РІА "Новости", ін'єкція "муляжів" вірусу імунодефіциту змусила імунітет корів виробити набір антитіл, що нейтралізують 96% різновидів ВІЛ. Це значний поступ у бік ефективної вакцини.

"Незвично сильна реакція імунітету корів на вірусні частинки здивувала нас, з огляду на те, як мало часу їм потрібно на виробництво універсальних антитіл. На відміну від їхніх людських аналогів, антитіла корів краще справлялися навіть з найскладнішими" муляжами "вірусу", - йдеться в звіті інституту.

Відомо: ВІЛ проникає в клітини завдяки ряду своїх поверхневих білків. З кожним новим поколінням вірусу особливості білків, включаючи вуглеводневий захисний бар'єр, змінюються. Тому імунітет змушений кожного разу виробляти новий набір антитіл. Найчастіше ВІЛ випереджає адаптивний механізм імунітету, що ускладнює створення універсальної вакцини.

Однак через 3-4 роки після зараження імунітет починає виробляти антитіла широкого профілю дії (bnAbs), здатні нейтралізувати відразу кілька різновидів вірусу. Правда, до цього моменту вірус вже встигне вкоренитися і перейти в хронічну стадію. Вчені змоделювали цей процес в тілі тварин, перетворивши їх в фабрики з виробництва універсальних антитіл.

При цьому після введення коровам "муляжу" ВІЛ (аналог білка Env - основи оболонки ВІЛ) їх організм почав виробляти антитіла bnAbs. Деякі з цих антитіл з'єднувалися з ВІЛ не гірше, ніж це роблять найефективніші людські bnAbs. Лідер серед них - NC-Cow 1 (знищує приблизно 70% відомих різновидів вірусу імунодефіциту).

за матеріалами, РІА "Новости"