ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Дослідники наблизилися до створення нових методів лікування хвороб нервової системи

Дослідники з США виявили новий рівень регуляції зв'язків між нейронами та іншими клітинами. Виявляється, α-кетоглутарат, який утворюється в циклі Кребса, що протікає в мітохондріях, відіграє важливу роль в передачі нейронних сигналів, розповідає Medical Xpress.

Фахівці провели дослідження на плодових мушок. Вчені зосередилися на гені idh3a, з яким пов'язана поява α-кетоглутарата. Дослідження показало: хоча мутація idh3a у мушок негативно позначалася на мітохондріях і викликала зниження рівня α-кетоглутарата, здатність мітохондрій виробляти енергію довгий час не страждала.

Однак також дослідники помітили, що з-за мутації idh3a в нервово-м'язових синапсах (з'єднаннях між нейронами) порушилася передача сигналів. Зокрема, стало виділятися менше нейромедіаторів. Схожі наслідки спостерігаються при мутації гена syt1, стимулюючого виділення нейромедіаторів.

Подальші дослідження показали: функції цих двох генів пов'язані. Судячи з усього, α-кетоглутарат полегшує передачу сигналів. Ймовірно, відкриття вчених дозволить зрозуміти механізми і розробити нові методи лікування деяких захворювань нервової системи.

за матеріалами, Medical Xpress