ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Антиоксидант зробить протиракову терапію по-справжньому ефективною

Американські вчені з'ясували, як зробити імунну терапію на кшталт приймальні Т-клітинної терапії і трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин (ТГК) потужнішою. Вони пропонують міняти Т-клітини, використовуючи тіоредоксін - природний антиоксидант, пише Medical Express.

Приймальна клітинна терапія - це імунотерапія раку, при якій власні імунні клітини (Т-клітини) пацієнта змінюються таким чином, що починають розпізнавати маркери ракових клітин. Спочатку забирається кров пацієнта, потім Т-клітини видаляються і генетично модифікуються, щоб навчитися атакувати ракові клітини. В результаті модифіковані Т-клітини назад вводять пацієнтові. Зараз терапію активно використовують для лікування лейкемії та лімфоми. Але вводяться повторно клітини мало живуть, і хвороба повертається.

ТГК - класична імунна терапія, в рамках якої у донора забирають стовбурові клітини, що вводяться потім пацієнту. Це повинно спровокувати вироблення в організмі хворого нових імунних клітин для боротьби з хворобою. У терапії є серйозний побічний ефект - донорські клітини можуть атакувати не боляче, а здорові клітини.

У свою чергу, робота з гризунами та людськими клітинами довела: антиоксидант тіоредоксін продовжує життя прийомних Т-клітин шляхом нейтралізації токсичних реактивних молекул кисню (АФК). А відомо, що пухлинні середовища мають високі концентрації АФК, здатні вбити імунні клітини. Вчені пропонують обробляти клітини антиоксидантом до пересадки. Тіоредоксін абсолютно безпечний.

за матеріалами Medical Express.