ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Аналіз крові замість рентгена: безпечна діагностика струсів мозку

Новий метод діагностики струсів мозку, створений вченими з США, з одного боку, дуже точний, а з іншого - не передбачає використання ні рентгенівського випромінювання, ні електромагнітного. Для отримання результату досить краплі крові пацієнта.

Діти і підлітки відрізняються підвищеною рухливістю, через що часто отримують струсу мозку і важчі черепно-мозкові травми. Однак у багатьох випадках впевнено діагностувати ЧМТ (і тим більше струсу мозку) можна лише за допомогою комп'ютерної томографії.

З іншого боку, зараз у всьому світі педіатри намагаються вдаватися до діагностики за допомогою КТ лише в самих крайніх випадках - вчені неодноразово доводили, що навіть мізерно мала доза опромінення, отримана дитиною під час такого дослідження, все ж підвищує ризик розвитку у нього різних форм раку , нехай і незначно.

З цієї причини багато випадків струсів мозку залишаються невиявленими, оскільки у дитини, який переніс таке струс, можуть повністю бути відсутнім непрямі ознаки травми: нудота, запаморочення, порушення зору.

Без лікування і дотримання відповідного режиму струс мозку може в подальшому призвести до появи у дитини таких серйозних порушень мозкової діяльності як погіршення пам'яті, регулярні головні болі і навіть до розвитку депресії.

Тому можна з упевненістю стверджувати, що педіатри, які незабаром зможуть використовувати у своїй роботі новий метод діагностики струсів мозку і ЧМТ, не залишаться байдужими до нього.

Метод створений співробітниками американської медичної компанії Орландо Хелс в штаті Флорида (Orlando Health in Florida).

Він заснований на виявленні в зразку крові пацієнта речовини, яке називається гліальних фібрилярний кислий білок.

Цей білок виділяється після струсу мозку його гліальними клітинами. Білок має здатність долати гематоенцефалічний бар'єр і тому його можна виявити в зразку крові, взятої з пальця. Протеїн циркулює в крові протягом приблизно 1 тижня після травми мозку.

Клінічні випробування цього методу за участю 600 підлітків показали, що його ефективність становить 97%.

 За матеріалами Здоров'я України