ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Світові новини медицини

Американським вченим вдалося виростити печінку зі стовбурових клітин

Багато пацієнтів з хворобами печінки вмирають через брак донорських органів. А ті, хто переніс трансплантацію, змушені все життя приймати препарати, що пригнічують імунітет, пішетUPI.com. Новий метод допоможе вирішити обидві проблеми, стверджують фахівці з Дитячої лікарні Лос-Анджелеса.

Дослідникам вдалося виростити з дорослих стволових клітин і клітин-попередниць мишачу і людську печінку. За словами вчених, близько 30 мільйонів чоловік у всьому світі страждають від захворювань печінки. Багато хто помирає від цирозу печінки. До сих пір фахівці не могли отримати штучну печінку, так як індуковані плюрипотентні стовбурові клітини не ставали клітинами печінки - гепатоцитами.

Вчені створили елементи органоїдів печінки людини і мишей. Після їх імплантували гризунам. В обох випадках з цих елементів виростала печінку з жовчними протоками, кровоносними судинами, гепатоцитами та іншими клітинами, необхідними для нормальної роботи органу. Також у мишей після імплантації виявили людський білок альбумін, виробляється в печінці. Тобто, орган міг виконувати деякі функції.

За матеріалами MEDdaily