ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Наші новинки

ТИГОФАСТ® - ваш захисник від алергії !

Розвиток цивілізації і урбанізація , синтез нових хімічних сполук і погіршення екологічної обстановки дають вченим підстави думати , що ХХІ ст. стане століттям алергічних захворювань

Дійсно , значення цієї патології для сучасної людини важко переоцінити . В епоху техногенних досягнень і генетично модифікованих продуктів алергію може викликати будь-яка складова навколишнього середовища . Про ситуацію щодо алергічних захворювань і тактики їх лікування кореспонденту «Щотижневика АПТЕКА » розповів професор кафедри внутрішньої медицини № 2 « Імунології та алергології » Харківського національного медичного університету Володимир Бабаджан .

- Володимир Данилович , розкажіть , будь ласка , наскільки актуальною сьогодні є ця патологія ?

- Алергія стала настільки поширеною , що займає лідируючі позиції в структурі загальної захворюваності після онкологічної патології , інфекційних і серцево - судинних захворювань . Це пов'язано з тим , що люди схильні до впливу великої кількості алергенів , тобто хімічних речовин , які організм сприймає як чужорідні . У їх відношенні він проявляє гипериммунную реакцію .
Ця реакція у відповідь на здавалося б індиферентне для іншої людини речовина називається алергічної . Вона може виникати щодо будь-яких з'єднань , що знаходяться в навколишньому середовищі . Перш за все це аероалергени , зокрема пилок рослин . Коли людина її вдихає , в місцях контакту виникає алергічна реакція . Вона проявляється ринітом , ринореей , сльозотечею , фарингіт , кон'юнктивіт .

- Скажіть, будь ласка, чи є принципова відмінність в механізмах алергічних реакцій різних видів? - Існує 4 види алергічних реакцій за класифікацією Джеллі і Кумбса. Перший вид - це реакції негайного типу з гіперпродукцією IgE. Його прояви - анафілактичний шок, атопічний дерматит, кропив'янка, риніт та інші. Другий вид - це цитотоксичний тип реакцій, який характеризується утворенням імуноглобулінів до мембран клітин, що циркулюють в крові (нейтрофілів, тромбоцитів). Третій вид - Імунокомплексні реакції.

У відповідь на алерген виділяються антитіла IgМ і IgG , утворюється імунний комплекс , запускаючи реакцію комплементу , який деструктивно впливає на елементи сполучної тканини . Надалі виробляються антитіла до власнихтканин організму , починається аутоімунна реакція . Четвертий вид - реакції уповільненого типу , які характеризуються активацією Т - лімфоцитів , які руйнують або сам алерген , або структури , що містять його . Даний тип реакції лежить в основі таких захворювань , як атопічний дерматит , екзема і хвороба Лайєлла .

- Чи мають різні механізми алергічних реакцій принципове значення в лікуванні алергії? - Говорячи про лікування алергічних захворювань, необхідно відзначити, що будь-яка алергічна реакція має 3 фази: фаза імунологічних реакцій - вироблення антитіл і їх взаємодія з алергеном; фаза патохимических реакцій - викид гістаміну, серотоніну і вторинних алергічних медіаторів, таких як лейкотрієни, простагландини і деякі види прозапальних цитокінів; патофизиологическая фаза - розвиток клінічної картини алергічного захворювання.
В її основі лежить дія гістаміну на тканини, в результаті чого на шкірних покривах з'являються висипання різного характеру, підвищується потовиділення, виникає риніт, кон'юнктивіт, фарингіт, бронхоспазм, напади бронхіальної астми. А за рахунок вазодилататорного ефекту гістаміну може розвинутися анафілактичний шок. Таким чином, якщо заблокувати клітку від впливу гістаміну, запальної реакції в уражених тканинах не виникне. На цьому принципі засноване вплив антигістамінних препаратів, які блокують Н1-гістамінові рецептори.

- Так у чому ж полягає відмінність між протиалергічні лікарськими засобами?

- Вони діляться на препарати І, ІІ і ІІІ поколінь. Дія лікарських засобів І покоління (дифенгидрамин, хлоропирамин, клемастин) зводиться до неселективному блокування Н1-рецепторів і проникненню через гематоенцефалічний бар'єр. Цим обумовлений їх седативний ефект і короткочасна дія - 3-4 ч. Причина таких реакцій в неселективних лікарських засобів I покоління - вони блокують рецептори не тільки гістаміну, але і інші типи рецепторів.

У 70-х роках ХХ ст. розроблені препарати ІІ покоління (цетиризин, лоратадин), вони характеризуються пролонговану дію (до 24 год) і значно меншим седативним ефектом. Прикладом надійного, ефективного та безпечного антигистаминного лікарського засобу з поліпшеними фармакодинамическими і фармакокінетичними характеристиками є ТІГОФАСТ® (фексофенадин) - препарат ІІІ покоління компанії «Ananta Medicare» (Великобританія). Він не має седативної дії, є активним метаболітом і не проявляє кардіотоксичного ефекту.

- Розкажіть про особливості препарату ТІГОФАСТ®? - Він має 3 механізму дії: антигістамінний - блокада Н1-гістамінових рецепторів; протиалергічний - супресія вироблення лейкотрієнів; прозапальних цитокінів, протизапальний ефект - зменшення вироблення гранулоцитарного макрофагального фактора. У зв'язку з цим спектр його протиалергічного впливу значно розширено. Особливість Тигофасту також полягає в тому, що, будучи активним метаболітом, він не зв'язується з системою цитохром Р450, а значить не перевантажує гепатоцитів щодо детоксикаційної функції. Екскретується цей лікарський засіб печінкою і нирками в незміненому вигляді . У зв'язку з такими особливостями ТІГОФАСТ® можна приймати одночасно з іншими препаратами .

Його дія починається через 15-30 хв після прийому і триває більше доби, що вигідно відрізняє його від попередників, а ефект першої дози, який критично важливий при гострих алергічних реакціях, значно сильніше. Крім того, через 2 тижні застосування ТІГОФАСТ® демонструє більш виражений ефект, ніж лоратадин. Тому його можна вважати досить надійним, що володіє високим профілем безпеки і рекомендувати при більшості алергічних захворювань, перш за все при алергічний риніт і поліноз, які мають безпосередньо іммуноглобуліновий механізм і гострий початок.

Швидкий початок дії цього лікарського засобу особливо ефективно у пацієнтів з поліноз . Алергічний кон'юнктивіт , фарингіт , гостра кропив'янка , атопічний дерматит , бронхіальна астма алергічної етіології - при всіх цих захворюваннях ТІГОФАСТ® є препаратом вибору . Також доцільно його застосування в комплексному лікуванні анафілактичного шоку .

Крім того , говорячи про спектр прімененітя Тигофасту , не можна упустити медикаментозну алергію , яка проявляється шкірної симптоматикою - може розвиватися набряк Квінке , синдром Лайєлла , синдром Стівенса - Джонсона . Таким чином , ТІГОФАСТ® - гідний представник сучасних антигістамінних засобів , який дозволить контролювати симптоми алергічних реакцій і істотно поліпшити якість життя пацієнтів .

Анна Городецька