ananta medicare
НЕСКІНЧЕННА ТУРБОТА ПРО ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
Україна
Україна
Наші новинки

Антибактеріальна терапія в практиці дерматовенеролога

 Сьогодні важко собі уявити практичну діяльність дерматовенеролога без антибактеріальної терапії . На даному етапі в клінічній практиці використовується близько 160 антибіотиків з приблизно 20000 описаних антибіотичнихречовин . Антибіотики дерматовенерологічного спектра розрізняються між собою за структурою , механізмом дії та відносяться до різних груп антибактеріальних засобів .
У практиці дерматовенеролога антибіотики широко застосовуються як для лікування інфекційних дерматозів , так і захворювань , обумовлених інфекціями , що передаються статевим шляхом ( ІПСШ ) . Темі раціональної антибактеріальної терапії в практиці дерматовенеролога була присвячена доповідь завідувача кафедри дерматовенерології ДонНМУ ім. М. Горького , ЗДНіТ України , доктора медичних наук , професора Айзятулова Романа Федоровича на курсах удосконалення лікарів дерматовенерологів в місті Черкаси 14 лютого 2011 року.
Як відомо , найбільш важливими принципами раціональної антибактеріальної терапії є наступні :

 - Для лікування або профілактики інфекційного захворювання повинен використовуватися препарат , до якого найбільш чутливий збудник ;

 - Фармакокінетика препарату повинна забезпечувати його концентрацію в тканинах , достатню для пригнічення росту інфекційного агента ;

- Антибіотик повинен призначатися в среднетерапевтических дозах , з дотриманням кратності прийому препарату ;

- Препарат повинен володіти хорошим профілем безпеки .
Як зазначив професор Айзятулов Роман Федорович , сьогодні найбільш часто ( за винятком лікування сифілісу ) в практиці дерматовенеролога використовуються дві групи антибіотиків - макроліди та фторхінолони .

Фторхінолони в даний час є однією з найбільш важливих груп антибактеріальних засобів , і серед них препарат Гатілін ( гатіфлоксацин ) , так він володіє надшироким спектром дії - від « класичних » грамнегативних і грампозитивних бактерій до « атипових » збудників ( хламідії , уреаплазми , мікоплазми ) і анаеробів .

Гатілін ( гатіфлоксацин ) має високу бактерицидну ефективністю по відношенню до інфекцій , стійким до інших класів антибіотиків , включаючи полірезистентні штами . Це обумовлено подвійним механізмом його дії , яке полягає в інгібуванні ферментів ( ДНК - гірази і топоізомерази - IV ) мікробної клітини , відповідальних за процес реплікації ДНК , що , природно , веде до порушення життєдіяльності збудника

Фармакокінетичні властивості Гатіліну також відповідають сучасним вимогам , що пред'являються до антибіотиків . При застосуванні Гатілін тривало зберігаються високі концентрації в крові , інших біологічних рідинах , органах і тканинах . Він проникає внутрішньоклітинно , повільно виводяться з організму і ефективний в досить низьких дозах при прийомі один раз на добу .

Гатілін має широкий спектр показань до застосування. Необхідно  відзначити низьку частоту побічних реакцій при застосуванні Гатілін , більшість з яких пов'язана з диспепсичними розладами і не вимагає припинення лікування . Однак , при цукровому діабеті , у вагітних , а також в педіатрії Гатілін не застосовується .

Фармакодинамічні і фармакокінетичні властивості препарату Гатілін відповідають принципам раціональної антибіотикотерапії .

Як зазначив професор Айзятулов Роман Федерович , Гатілін є високо ефективним препаратом при лікуванні урогенітальних інфекцій , а також при піодерміях ( при неефективності інших груп антибіотиків ). Після закінчення доповіді практикуючі лікарі дерматовенерологи задавали питання , поділилися своїм досвідом застосування препарату Гатілін .